perjantai 10. toukokuuta 2013

4. toukokuuta 2013


Lähdössä Vigosta

Olemme seuranneet Biskajan tuulia ahkerasti. Tuuli on ollut pohjoisesta ja varsin voimakasta koko viikon. Tänään tuuli on hiljalleen kääntymässä itään ja huomenna ehkä jopa kaakkoon. Tarkoituksemme oli jatkaa matkaa tänään ylävedellä. Maksoimme marinamaksut eilen ja ilmoitimme tarvitsevamme polttoainetta tänään noin klo 10.  Toimistossa kerrottiin, että polttoainetta saa 24 h/vrk. Huhuilimme marinaa aamulla klo 10. Jonkin ajan kuluttua marinan mies tuli kertomaan, että polttoaine on loppu, lisää tulee tänään 'mas o menos' puolenpäivän aikoihin, mikä Espanjassa tarkoittaa 'ehkä tänään'.

Siirsimme lähdön suosiolla huomiseksi, mikä on tuulenkin kannalta parempi. Tänään olisimme joutuneet menemään melko ulos Cabo Finisterren koillistuulen vuoksi. Huomenna tuulen pitäisi olla jo idässä ja pääsemme, toivottavasti, suoraan Englannin kanaaliin. Täysin tankein toivomme pääsevämme Kielin kanavaan saakka pysähtymättä.

Huollot on tehty ja kaikki toimimattomat laitteet korjattu. Tuulimittarin anturi ja genaakkerin nostimen pylpyrä maston huipussa vaihdettiin uusiin eilisaamun tyvenessä. Pitkästä aikaa saamme nyt tuulen suunnan, myös istumalaatikkoon, mikä helpottaa varsinkin yöpurjehdusta. Samalla mastokäynnillä tuotiin alas myös ison nostin ja todettiin, ettei se ollutkaan katkennut vaan sakkeli oli jostain mystisestä syystä auennut!

Meillä on ollut runsaasti aikaa tutustua Vigon vanhaan keskustaan, jossa on paljon kauniita vanhoja rakennuksia, joista valitettavan moni on rapistumassa. Keskustassa näyttää olevan kovin vähän asukkaita, ja ilmapiiriä voisi kuvata lähinnä miellyttävän uneliaaksi.


Xunta de Galician hallintorakennus on aivan vieressämme, joten vappuaaton palopuheet kuuluivat hyvin veneeseemme. Tänään hallintorakennuksen edessä oli mielenosoitus espanjalaisten pankkien harrastamaa rosvousta vastaan, johon osaltamme osallistuimme.


Teimme eilen ruokaostokset, joten käytämme ylimääräisen aurinkoisen päivämme vaeltelemalla vanhankaupungin kujilla, syömällä meren antimia ja nauttimalla joutilaisuudesta.

Vastoin tietoamme tapas-kulttuuri ei ole yksin Andalucian erikoisuus. Täällä paikalliskapakoissa tarjotaan aina tapaksia: pizzaa, tortillaa, pieniä leipiä, paikallisia juustoja ym. Olemme lounastaneet muutaman kerran täkäläiseen tapaan tilaamalla neljä-viisi tapasta, kuten mustekalaa, simpukoita, katkarapuja ja paprikoita. Tilatut tapakset ovat suunnilleen puolen annoksen kokoisia, joten neljä tapasta riittää hyvin ateriaksi kahdelle. Erinomainen tapa täyttää vatsa meren herkuilla!

Marinan mies kävi äsken eli klo 15.30 kysymässä, tulemmeko ottamaan polttoainetta. Kerroimme lähtevämme vasta huomisaamuna. Hetken kuluttua on alavesi, ja olisimme osuneet juuri sopivasti vastavirtaan. Sen sijaan että moottoroisimme nyt vasten virtaa, nautimme viimeisenä Vigon iltanamme joutenolosta, jota tuskin on odotettavissa seuraavan kolmen viikon aikana.

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti