lauantai 25. toukokuuta 2013

23. toukokuuta 2013

Utö, Suomi


Itämerellä vallitsevat tuulet ovat lounaasta, mutta nyt ne näyttivät olevan joko koillisesta tai puuttuvan kokonaan. Bornholmiin saakka oli tyyntä ja kevyttä sumua, siitä Gotlantiin täysin vastaista ja sumua ja Gotlannista eteenpäin jälleen tyyntä ja paksua sumua. Liikennettä oli paljon, vaikka yritimmekin välttää ruuhkaisimpia alueita eli vahdissa oli oltava varsin tarkkana.


Jätimme Visbyn väliin, vaikka ohitimmekin sen vain noin kolmen mailin päästä. Olimme ilmoittaneet olevamme Turussa perjantaina, joten oli valittava Visbyn ja Utön välillä, koska aika ei riittänyt molempiin. Utö, Pekan lapsuuden kotisaari, oli yksimielinen valinta.


Legi oli muuten tapahtumaköyhä, mutta onneksi muuttolinnut jatkoivat vierailujaan: kyyhky nukkui yön takakannellamme uimalautaamme nojaten, ja pieni hyönteissyöjä keräsi voimiaan salongissamme lähes vuorokauden. Jostain syystä veneeseen tulevat linnut eivät pelkää ihmistä lainkaan. Viimeisin vieraamme lämmitteli pari tuntia karttapöydällä tietokoneen jäähdytyspuhalluksessa, eikä ollut moksiskaan tietokoneen käytöstä. Lintu poistui kyydistä viisaasti ollessamme aivan Gotlannin kupeessa.


Olemme aina yhtä hämmästyneitä pohjoisen yön valoisuudesta. Varsinaista pimeää ei tule enää lainkaan, ainoastaan keskiyön hämärää. Ja Brunsbüttelissä ja Holtenaussa saimme jo esimakua pohjoisen luonnon vihreydestä. Mikä meitä Suomessa odottaakaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti